Games Workshop ve Türkiye'de Minyatür Toplulukları




Games Workshop, Warhammer isminin ve Warhammer Fantasy, Warhammer 40K gibi Dünya'nın en popüler minyatür oyunları denilebilecek markaların sahibi olan firmanın ismi. Bu halka açık firma geçtiğimiz birkaç hafta içerisinde yeni bir ürün çıkarttı ve Warhammer Fantasy'i hiç değilse geçici  (belki de kalıcı) olarak kapatıp, başka bir oyun olan Age of Sigmar'ı çıkarttı.

"Yav, bunun önemi ne?" falan diyebilirsiniz. Aslında net üzerindeki müthiş tepkiler olmasa zaten bu konu çok da ilginç olmazdı. İnternet müthiş bir tepki verdi. Minyatürlerini yakanlar, firmaya söven videolar çekip Youtube'e atanlar falan tam şamata. Bu olayın ilginç tarafıydı, diğer bir yönü daha var. Pek konuşmuyoruz ama aslında Games Workshop'ın bizim gibi hobinin neredeyse olmadığı bir ülkeye olan etkisi çok büyük.



Öncelikle GW'ye hakkını vermek lazım. Belki de Türkiye'de minyatür hobisi yapan birkaç ufak noktanın bulunmasını bu firmaya borçlu olabiliriz. Firma kurulduktan sonra sürekli büyümese ve o dönem çok iyi işler çıkartmasa Özgür Özol gibi becerikli kişilerin liderliğine rağmen, 90'ların sonunda Türkiye'de minyatür oyunlarının oynandığı yerlerin açılması çok zor olurdu diye düşünüyorum. (Ayrıca Sihir efsanedir!)

Bildiğim kadarıyla Warhammer'ın çok yoğun oynandığı ilk mekan olan Sihir'den sonra da ister istemez benzer temalı mekanlar ve topluluklar bir şekilde açıldı ve günümüzdeki noktaya geldik. Kendi adıma konuşmak gerekirse de; Games Workshop bu kadar iyi oyunlar, romanlar, minyatürler, vs. yapmasaydı Kule Sakinleri'nin ilk adımı olan sadece Warhammer Fantasy oynadığımız Savaş Çekici (evet çok orjinal bir isim gerçekten) topluluğundan bile konuşamıyor olabilirdik.

Ama Türkiye gibi önemsiz bir pazar ve bizim kulüpler, gene aynı firma nedeniyle büyük zorluk çekti ve çekmeye devam ediyor. "Bizi önemsemeliler!" gibi bir beklentim yada hayalim yok haliyle, sadece gözlem olarak Games-Workshop bizi çok zor durumda bırakıyor diye düşünüyorum.



Firmanın sürekli yükselen fiyatları yavaş yavaş zaten ekonomik olarak gücü kısıtlı ülkeyi vurmaya başladı. Hobiye başlayan insan sayısı dramatik düştü. Tabi bu objektif bir gözlem olmayabilir ya, benim durduğum yerden öyle görünüyor diye ekliyeyim. Kule'de o kadar tanıtım yapmamıza rağmen, bir sürü genç arkadaşa anlatmamıza rağmen internete şöyle bir bakmaları zaten hobiyi bu gençler için neredeyse bitiriyor. "Gel bizim modellerle oynarsın" lafı da bu kişilerin hobiye devam ihtimalini azaltıyor. Yani o yaklaşım da işlevsiz kalıyor.

Oyun kuralları üstünde sürekli yap-boz yapmaları da başka bir rahatsızlık. Hani diyelim bir kişi hobiye başladı, parasını pulunu verdi, zaman buldukça da boyadı. Haliyle bu kişinin muhtemelen yaşı bizim ülkede muhtemelen artık 25'den fazladır. Yani yavaş yavaş çalışıyordur. Firma sürekli kurallar çıkartarak, düzenli olarak yeni ordu kitapları yayınlayarak birçok kişi için hobiyi takip edilemez hale getirdi diye düşünüyorum. Yada daha objektif olmaya çalışayım, bizim tayfada tam bu etkiyi yarattı. Hobi için düzenli zaman ayırmak istemeyen (yada ayıramayan), sadece minyatürleri boyamayı veya hikayeleri seven birçok insan için oyun anlamsız hale geldi. TÜSOT ve ETC biraz olayı daha ulaşılabilir, hobiyi yapılabilir seviyeye çıkartmaya çalışsa da gene de kopma çok büyük oldu.




Bir de firmaya zamanında dökülen binlerce lira ve emek yüzünden diğer oyunlara ruhani olarak geçmek de zor geliyor tabi. Yani oyuncu; "Warhammer oynamıyor ama başka bir şey de kim öğrenecek de minyatürünü boyayacak da oynayacak" ruh haline giriyor. Yani GW ile herkes ilgisini kesse bile hala negatif etkileri olacak kanısındayım.

Belirtmeden edemeyeceğim bir parlayan umut ışığı gibi görünen Fantasy'i ve 40K kurallarını düzeltme çabaları da etkileyici olsa da kalıcı bir pozitif etkisi olacağını zannetmiyorum.

Özetle; yeni oyuncu alamadığımız ve zaten parçası olan insanların da takip edemediği oyunlar ve oyun minyatürleri yapan Games Workshop şu anda bize çok zarar veriyor diye düşünüyorum. Kulüplerin gelişmesini büyümesine ön ayak olacak oyunlar olarak Warhammer Fantasy ve 40K doğru değiller.



"Warhammer zarar veriyorsa, ne yapıyorsunuz?" diye sorarsanız, ben kişisel olarak yeni gelenlere Historical, Flames of War, Infinity ve X-Wing gösterelim diye uğraşıyorum. Yararlarını da görmeye başladık da. Geçtiğimiz yıl içerisinde, bu oyunlar sayesinde yeni genç üyelerimiz de oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder